Coraz więcej dowodów wskazuje na to, że odpowiednie żywienie dzieci może przyczynić się do ochrony planety. Artykuł opublikowany w The Lancet Planetary Health podkreśla, że wprowadzenie przyjaznych dla planety posiłków szkolnych może znacząco poprawić zdrowie dzieci i wspierać transformację systemów żywnościowych.
Przyjazne dla planety posiłki szkolne, regularnie dostarczane dzieciom, nie tylko poprawiają ich zdrowie i odżywianie, ale także działają jak katalizator dla zrównoważonego rozwoju. Każdego dnia na całym świecie posiłki szkolne docierają do 418 milionów dzieci. To według wielu działaczy i naukowców ogromna szansa na wprowadzenie zrównoważonych praktyk żywieniowych oraz wsparcie lokalnych rolników.
W 2021 roku na Szczycie Systemów Żywnościowych ONZ uznano społeczną wartość programów posiłków szkolnych jako odpowiedź na kryzys COVID-19. To doprowadziło do powstania Koalicji Posiłków Szkolnych, która ma na celu poprawę i rozszerzenie krajowych programów posiłków szkolnych do 2030 roku.
Ramy koncepcyjne przyjaznych dla planety posiłków szkolnych podkreślają cztery kluczowe komponenty:
- Zdrowe i zrównoważone menu
- Czysta energia do gotowania
- Redukcja marnotrawstwa żywności
- Holistyczna edukacja żywieniowa
Połączenie przyjaznych dla planety i zdrowych posiłków szkolnych z holistyczną edukacją żywieniową może promować zdrowsze i bardziej zrównoważone praktyki żywieniowe. Dzięki temu dzieci będą miały lepsze warunki do nauki, a społeczeństwo skorzysta na długoterminowych korzyściach zdrowotnych i środowiskowych.
źródło:
„Planet-friendly school meals: opportunities to improve children’s health and leverage change in food systems” – www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S2542-5196%2824%2900302-4